Lessen

Ana heeft het altijd al interessant gevonden om te zien hoe ze haar kennis over hoe viool te spelen verwierf, hoe iemand haar lesgaf en dingen leerde. Toen ze in Den Haag educatie- en methodieklessen kreeg van onder andere Koosje van Haeringen, ontdekte ze dat ze zelf ook graag wilde lesgeven, kennis wilde overdragen. In haar lessen staan individualiteit, creativiteit en techniek centraal. Hierbij is het belangrijk dat elke leerling vrij kan associëren en interpreteren.

Tijdens een les vindt Ana het belangrijk dat kinderen zichzelf kunnen zijn en op hun gemak zijn, dat ze vrij zijn om te spelen hoe ze willen. Gehoor speelt ook een grote rol in de les: kinderen leren horen wat muziek is en hoe ze de klanken kunnen vertalen naar hun instrument. Verder is een goede lichaamshouding erg belangrijk; niet alleen klinkt de viool hierdoor mooier, maar ook voorkomt het fysieke klachten. Creativiteit neemt een belangrijke plaats in tijdens de les; je leert niet alleen muziek spelen, maar ook om te spelen met de muziek. Tenslotte is de repertoireopbouw van belang, het is leuk om te leren hoeveel verschillende muziek er eigenlijk bestaat. Ana’s lessen zijn erop gericht dat kinderen hun creativiteit in de muziek gebruiken, hun emoties kunnen uiten en misschien wel iets over zichzelf leren dat ze nog niet wisten.

Ana is sinds 2015 als docente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze lesgeeft aan de zeer jonge talenten van de PI. Verder geeft ze privéles, en geeft ze regelmatig op verschillende muziekscholen les.

© 2017 Ana Termeulen  |  webdesign Matthijs van der Moolen  |  fotografie Felix Quaedvlieg & Hella Termeulen