Ensembles

Metis Quartet

Het Metis Quartet is opgericht in november 2015 en bestaat uit violistes Emma Rhebergen en Ana Termeulen, altvioliste Anna Meenderink en cellist Carlos Leal Cardín. De vier musici kennen elkaar van hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op dit moment studeren zij aan de conservatoria van Den Haag, Maastricht, en Freiburg.

De vier leden hebben elkaar gevonden in hun liefde voor het strijkkwartetrepertoire. Ook vinden ze het leuk om onbekender of minder gespeeld repertoire te ontdekken en onder de aandacht te brengen. De musici delen eenzelfde gevoel over muzikale interpretatie. Ze streven naar transparantie om de verschillende stemmen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, waarbij ze tegelijkertijd het harmonieuze samenspel niet uit het oog verliezen.

Het Metis Quartet nam deel aan de Zeister Muziekdagen 2016, waar ze masterclasses volgden van leden van het Emerson Quartet, het Cuarteto Quiroga, Valentin Erben (Alban Berg Quartet), en Alexander Pavlovsky (Jerusalem Quartet). Bij het Danel Quartet volgt het Metis Quartet een serie van masterclasses, die afgesloten wordt met een concert in Tivoli-Vredenburg in mei 2017. Verder volgden zij lessen bij Johannes Meissl, Lucia Swarts, Vera Beths en Liesbeth Steffens.

Het kwartet geeft op de nationale podia concerten, onder andere op het Grachtenfestival 2016 in Amsterdam waar ze Haydn, Shostakovich en Grieg speelden. Ook speelden zij in maart 2016 in de Doelen in Rotterdam, waar ze in de finale van de Grote Kamermuziekprijs stonden.

Orkest Morgenstond

Orkest Morgenstond is een project dat zich ten doel stelt om (klassieke) muziek onder de aandacht te brengen bij mensen in de wijk Morgenstond in Den Haag. Culturele en kunstzinnige uitingen, waaronder zeker ook muziek, zijn belangrijk om de emancipatie van mensen in minder kansrijke posities te bevorderen.

Het ensemble probeert mensen te betrekken bij het proces van muziek maken. Dit kan door actieve participatie, of bijvoorbeeld door aan de muziek een verhaal of emotie te koppelen. Het orkest wil de hele buurt bereiken, dat wil zeggen alle leeftijden maar ook mensen die hun huis bijna niet uit komen. Dit betekent dat de musici spelen in scholen, winkelcentra en ziekenhuizen, maar ook een aubade geven onder een balkon.

Orkest Morgenstond is een initiatief van Ilona Sie Dhian Ho. De huidige organisatie ligt in handen van Ginette Puylaert, Tim Sabel en Vincent van Wijk. De samenstelling van het orkest is divers: strijkers, gitaar, fluit, trompet, piano en zang.

© 2017 Ana Termeulen  |  webdesign Matthijs van der Moolen  |  fotografie Felix Quaedvlieg