Biography

Ana Termeulen studeert sinds 2013 viool op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar volgt ze met veel plezier lessen bij vioolpedagoge Ilona Sie Dhian Ho. Als klein kind wilde Ana altijd al vioolspelen. Ze verblijdde papa en mama met prachtige vioolmuziek op een ijstheefles met een rietje. Op haar elfde ging ze naar de Sweelinck Academie voor jong talent in Amsterdam, waar ze meer en meer haar liefde voor de muziek en de viool ontdekte. Vanaf die tijd begon ze met optredens en concoursen.

Kamermuziek is Ana’s grote liefde. In september 2016 speelde ze met studenten uit Wenen en Den Haag nonetten van Spohr en Martinů op het Amstelveld in Amsterdam. Een andere bijzondere kamermuziekervaring was een tour op verschillende podia in Nederland met het octet van Mendelssohn. Met het Aia pianokwartet gaf ze optredens in Den Haag. In november 2015 ging een grote wens van Ana in vervulling: samen met violiste Emma Rhebergen, altvioliste Anna Meenderink en cellist Carlos Leal Cardín richtte zij het Metis strijkkwartet op. In maart 2016 stonden zij in de finale van de Grote Kamermuziekprijs, en zij traden onder andere op tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en de Zeister Muziekdagen.

Ana’s andere passie is orkestmuziek. Zij speelde in verschillende orkesten, waaronder het JeugdOrkest Nederland (JON) en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), ook als aanvoerder en concertmeester. In september 2016 was Ana aanvoerder 2e violen van het Conservatoriumorkest onder leiding van dirigent Valery Gergiev in Prokofievs Romeo en Julia. Onder dirigente Xian Zhang speelde Ana met het NJO een Russisch repertoire (Stravinsky, Tchaikovsky, Prokofiev) in het Concertgebouw van Amsterdam. Andere interessante ervaringen voor haar waren projecten van het Asko|Schönberg en het Residentieorkest in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium.

Op het Prinses Christina Concours behaalde Ana een 2e prijs (2013) en een 3e prijs en publieksprijs (2014). Mede door het PCC kon Ana veel concerten in heel Nederland geven. Ze heeft gespeeld op grote concertpodia zoals de Kleine Zaal van het Concertgebouw en Tivoli-Vredenburg, maar ook in knusse kerkjes. In juni 2015 gaf Ana op uitnodiging van de Netherlands Trade and Investment Office concerten in Taiwan. Ana volgde lessen en masterclasses bij o.a. Mauricio Fuks, Stephan Picard, Vera Beths, Joe Puglia en Peter Brunt.

Een andere kant van Ana is haar interesse om muziek op andere manieren te benaderen. Zo is ze enthousiast lid van Orkest Morgenstond, een initiatief van Ilona Sie Dhian Ho, om (klassieke) muziek een rol te laten spelen in kansarme wijken. Verder is ze met veel plezier medeorganisator van het project Carmen in de klas, een theatrale muzikale leerervaring voor kinderen op de basisschool.

Ana vindt het leuk om les te geven. Op het Koninklijk Conservatorium geeft zij sinds 2015 les aan de zeer jonge talenten van de PI. Ook geeft zij privélessen.

© 2017 Ana Termeulen  |  webdesign Matthijs van der Moolen  |  photography Felix Quaedvlieg